15.09: Nå har jeg vært hjemme snart tre uker og hverdagen har innhentet meg. Det er utrolig hvor fort man kommer inn i gammelt spor igjen. Ikke det at det er noe feil med det, men selv et avbrekk på over tre måneder er ikke nok. Kanskje jeg må ta en lenger tur neste gang...
Vel, nå har jeg ikke noe prosjekt på gang så det blir nok en stund til noe liknende blir aktuelt. Jeg har fått samlet alle bildene mine inn på pc'en, men har enda ikke sortert dem, og dermed heller ikke lagt de ut på webben. Jeg håper jeg snart får gjort dette. Jeg sender vel en ny mail når dette er gjort så trenger dere ikke inn og sjekke siden hver dag (noe dere vel har gjort til nå...?).Håper dere har hatt bra lesing og drømt dere litt bort. Jeg hadde iallefall en flott tur.
Hilsen Rune
ps: Dere kan foreløpig sjekke websiden til Ilmari, en finne jeg treff i Russland som hjalp oss med språkoversetting. Det er også bilder av Gurine der. http://members.surfeu.fi/meri_kotkat/matkamies.htm

28.08: Vi har nettopp kommet til brygga. Vi har hatt litt av en overfart. Det har blåst kjempemye, men ikke så mye som rundt Nordkapp. Vi var alle glade når vi klappet til kai. Oppsummering kommer senere. Rune.

27.08: Hei alle sammen. En lang tur går mot slutten. Vi kom i går ettermiddag til Skagen. Vi hadde da seilt hele veien fra de ytterste øyene utforbi Gøteborg og til rett før Skagen havn. Vi hadde snittfart på ca 5 knop. Det er nok den fineste seildagen på turen. Perfekt vind skrått inn bakenfra og ikke noe særlig sjø. De siste meldingene om vinden over Skagerak er også ganske fine. Det skal vist blåse sønnavind i dag med passelig styrke. Dermed håper jeg vi får en fin avslutting på eventyrturen min. Vi starter fra Skagen ca kl 12 i dag og håper å være i Arendal i morgen formiddag. Turen har (så langt) gått utrolig greit. Alt har klaffet og vi har ikke hatt noen store problemer i det hele tatt. Nå er det tilbake til hverdagen igjen, men det skal jo bli godt det også. Det begynner å bli mye høstvær så det skal bli godt å fortøye Gurine i Arendal. Det blir nok ikke så lenge før hun kommer til å bli satt på land. Takk for interessen dere har hatt for turen og takk til alle som har bidratt med forskjellige ting, det er ganske mange faktisk. Jeg har en jobb å gjøre når jeg kommer hjem med weben. Jeg skal sortere bildene litt og skrive litt rundt de, men det blir nok ikke første uka... Dette blir nok det nest siste reisebrevet. Seilerhilsen fra Rune.

21.08: Nå har jeg vært 100 dager på seiltur. Nesten 1/3 dels år. Det føles ikke så lenge. Tiden har gått fort og jeg er ikke lei enda. Nå er vi 91,8 moh, høyeste punkt på Götakanalen. Vi ligger på et lite sted som heter Tåtorp. Her er bare en stengt kafé og en utedo. Ellers på kanalen har det vært fine dusjer og toalett hele veien. Dusj, toalett og båtplass er inkludert i selve biletten for Götakanalen. Veldig praktisk. Vi har hatt tre dager med sterk vind nå fra sørvest. Håper det løyer før jeg skal til Skagen. Planen nå er å komme til Arendal søndag 29 aug. hvis alt går bra. Jeg merker at høsten er på vei. I dag har det vært skikkelig skarpt i lufta, men det er jo ikke så rart- det er jo snart september. Slusingen har gått greit. Vi har ikke blitt lei enda, selv om vi ikke akkurat er like spente som før den første slusa. Heretter skal vi bare sluse nedover, så det går nok greit. I dag har vi vært på Carlsborg festning. Bygd på i nesten 90 år og når den var ferdig var den umoderne, snakker om mye jobb forgjeves. I går lå vi i en flott havn. Vi lå i voldgrava til et slott på Vadstena i Vetteren. Det er nok den fineste havna jeg har lagt i, kanskje foruten den på Solovetskiy øya. Vel, det får holde for nå. Kun en uke igjen på tur. Hilsen Rune sjøfarer.

16.08: Hei alle sammen. De siste to ukene har vi hatt supert vær. Det har til tider vært for varmt. Jeg har for første gang på tre år fått bruk for solskjermingen, en slags duk til å ha over der en står og styrer. Det har iallefall vært oppe i 30 grader. Nå er det litt kjøligere, ca 20 grader. Vi ankom Stockholm fredag 13. i flott medvind, en dag før beregnet. Vi har fått med oss Gamle staden og Vasa museumet++. Vi reiste videre i dagmorges og har beregnet ca 2 dager til Mem der Götakanalen starter. Vi skal gjennom ca 60 sluser før vi kommer til Gøteborg. Jeg regner med at de tre første slusene er interressante og så begynner det nok heller og bli kjedelig. Vi får håpe på fint vær og så får vi spise mye is for ikke å gå lei... Sola skinner i dag og vi seiler for øyeblikket i medvind, men det går bare i ca 3.5 knop så det blir vel kanskje motor snart - dessverre. Nå har jeg vært på tur i 95 dager og jeg har bare ca to uker igjen. Jeg synes tiden har gått fort og jeg har ikke kjedet meg - untatt to timer rundt Kola. Det skal jo likevel bli godt å komme hjem og komme i daglig gjenge igjen. Vi har det fremdeles fint. Hilsen fanten Rune.

11.08: Hei alle sammen. Nå har vi vært i Helsinki en dag. Her har vi byttet deler av mannskapet samt fikset litt båt. Krana til vasken i pantryet gikk i stykker samt en kran til toalettet. På kvelden var vi på byen og spiste hot Thailandsk mat. Godt, men litt hot for en sørlending. I dag har vi motvind som vanlig, men fint vær så det er ikke noe å klage på. Den finske skjærgården likner litt på den på sørlandet, men er bare veldig mye større. Den er verd et besøk. Vi kan kjøre innaskjærs hele veien til Åland. Derfra er det litt åpent før vi kommer inn i skjærgården rundt Stockholm. Vi har det fint og jeg haster ikke hjem enda. På etappen fra Stockholm til Gøteborg er det nå blitt en plass ledig. Dersom noen vil være med så gi beskjed. Se på hjemmesiden ang. tidspunkt. På etappen Gøteborg til Arendal er det to plasser ledig. Denne etappen går sannsynligvis innom Skagen. Hilsen Rune - som har vært på tur 87 dager.

05.08: Lenge siden sist. Har ikke hatt mulighet for mailsending i Russland. Nå er vi passert grensen til Finland og skal innklareres på en øy som heter Hapassary. Nå venter vi på at det skal lysne av dag før vi kjører helt frem. Russland var en kjempeopplevelse! Alt gikk knirkefritt. Ikke problemer i det hele tatt, selv om det var litt språkproblemer av og til. Russland var mye bedre enn forventet. Systemet med slusene var veldig effektivt. Mat var greit å få tak i. Det var ikke så grått og trist som mange har pratet om. St. Petersburg var ferdig oppusset etter sitt 300 års jubileum i fjor så her var det veldig flott. Vi har det fint. Astrid og Rune.

15.07: Rune og Torbjørn kom i natt til Solovetski, etter 4 dager på sjøen. Været hadde vært skiftende og turen lang. Solovetski så vist imponerende ut! Så nå skulle de være turister, samt sove litt et på dager. Astrid

12.07: Skipper Solhøi har sendt melding om at Gurine drog fra Murmansk kl 08 den 11.07. Utklareringen så grei ut og ingen politibåt var etter de:-). Russerne de hadde truffet så langt var veldig hyggelige og hjelpsomme. Det var 15 grader i lufta og sola var på vei fra ved avreise. De regner med å bruke 4-5 døgn rundt kola. Formidlet av sekretæren.

07.07: Gurine er nå kommet til Kirkenes. Vi kom hit på mandags kvelden. Søndagen hadde vi som fridag i Vardø. I går var det sjekk av maskin og innkjøp. Fikk klippet meg også...tør ikke prøve på det i Russland. I dag har de andre leid bil og har reist til Grense Jakobselv. Jeg blir ved båten og fikser de siste tingene før vi skal videre. Nå mangler bare vann og diesel så skal vi være klare. Vi reiser fra Kirkenes kl 0800 i morgen. Vi er da forhåpentligvis i Russland ca kl 1400. Det blir veldig spennende. Jeg håper papirene er ok og at det ikke dukker opp alt for mange uante problemer. Vi har iallefall en del dager ekstra i tilfelle problemer. Vi fikk tørrfisk av den russiske nabobåten i går kveld, så nå skal vi prøve det. Lurer på om det er godt. Det er ca 20 grader her og sol døgnet rundt. Noen skyer av og til og en liten bris som holder myggen borte. Til nå har det vært mest mygg i Mehavn. Her ved gjestebrygga er det nesten ingen - heldigvis. Vi har det bra alle mann. Hilsen skipper Solhøi.

30.06:

For en dag! Vi startet litt sent fra Honningsvåg. Det var blå himmel og sola varmet godt. Vi bestemte oss for å seile rundt Nordkapp siden været så bra ut og noen værmeldinger sa minkende vind fra kvelden av. Det er jo feil vei i forhold til resten av turen, men det fikk våge seg. Etter et par timers seiling begynte det å blåse opp. Det ble mer og mer sjø og vinden minket ikke. Det var sterk kuling med litt mer vind i kastene. På det meste hadde vi bølger på omtrent 5 meter. Hele besetningen ble utstyrt med slynge og karabiner for å feste seg i tilfelle en bråttsjø skulle slå over båten. Vi fikk en opplevelsesrik seiltur rundt Norges nordligste punkt. Alt gikk bra. Det nordligste punktet vi målte var 71gr. 13.26 min. Nord på 25gr. 52.91 min. Øst. Vi logget 13.5 knop som er ny pers for Gurine. Vind og sjø roet seg da vi kom til Knivskjeodden. Vi ligger nå i Gjesvær, litt nordvest av Nordkapp og dermed også lenger vest enn Honningsvåg der vi var i dag morges. Det blir nok Magerøysundet i morgen dersom ikke vinden snur 180 grader så vi kan prøve rundt Nordkapp en gang til - rett vei. Det har vært helt klart i dag og vi har hatt en utrolig flott skue mot Nordkapp fra nord (altså fra sjøen). Flott med midtnattssol som det er i kveld! Jeg håper dette var det meste jeg opplever av vind og sjø på resten av turen. Ellers står alt bra til med hele besetningen. Hilsen Rune med ny pers i nordlig posisjon.

28.06: Nå seiler vi litt nord for Hammerfest. Vi har motvind så vi må krysse. Dette tar tid, men vi skal ikke så langt i dag (30 nm) så vi har tid til det. Vi er fire ombord nå. Håkon og Øyvind kom ombord i Hammerfest. Vi sitter med nesten alt tøyet vårt på for å holde varmen - litt av en sommerferie... Vi har overskyet vær og god sikt. I går var det meget lavt skydekke, men sikten var grei likevel. De har meldt greit vær i dag og i morgen. I morgen skal vi forhåpentligvis rundt Nordkapp. Det blir spennende. Håper på fint vær. Vi har det fint...selv om det er litt kaldt. Fremdeles går alt etter planen. Nå er det ikke lenge til Russland... Hilsen Rune.

22.06: I kveld har vi ankommet Tromsø. Etter at Astrid kom ombord i Svolvær har vi nesten bare hatt fint vær. Det har jo vært luevær, men også kortbukse vær. I Harstad var det flott sommer. Vi fikk med oss konsert med Odd Nordstuga på søndagskvelden. Det var en god konsert med plasser rundt det nærmeste bordet. I kveld har vi spist fiskesuppe med fersk torsk. Nam nam. Nå lager vi brownis på Primusen. I morgen er det St.hans. Dersom det er opphold skal vi grille. Jeg skal bytte olje og filter på motoren i morgen. Vi har nå kjørt ca 1200 nautiske mil. Det vil si ca 1/3 av turen. Det er nå 40 dager siden jeg reiste fra Arendal. Jeg er ikke lei av å være på tur enda. Neste etappe starter til fredag. Jeg håper på fint vær på Finnmarkskysten. Sjansen for tåke er ganske stor, men jeg håper det skal gå bra. Vi har det bra. Hilsen turisten Rune.

17.06: Forrige etappe bestod av 13 dager med sol og en med regn. Ganske utrolig. Søndag kveld begynte det å regne. Blåste godt også. Vi bestemte oss for å vente på bedre vær, så mandag ble det kafé og flymuseum på oss. Jeg fikk også lest jobbmail. Godt å se at de jobber hardt:-) Tirsdag blåste det bare liten kuling så vi dro. Det var medvind så vi hadde ca 6 knop med fokka. Det regnet hele dagen. Var innom Kjerringøy, men det hadde nok vært koseligere i solskinn. Seilte videre til Helnessund der vi var i natt. Fikk tørket litt tøy og puter. Fint sted, vel verd de 70 kronene det kostet. Dusjen til 20 var heller ikke å forakte. Sola er også kommet frem i dag. Den store nyheten i dag er at jeg har fått skriftlig tillatelse for å seile gjennom Russland!! Gjett om jeg er glad... Vladimir Ivankiv har gjort en fin jobb så langt. Jeg gleder meg til å treffe ham i St.Petersburg. Nå kjører vi i nordavind mot Nordskot. Derfra har vi krysset Vestfjorden. Det blåste passelig på starten, men etter noen timer ble det stiv kuling. Reglene ble tatt ned og det ble å stampe i motsjø.Llitt mye, men det gikk greit. Nå er vi i Henningsvær. Vi har det flott selv om noen er litt kalde nå. Hilsen turisten Rune.

09.06: Nå har vi forlatt Sanna, en øy ved Træna. Her er det store huler som det har bodd folk i langt tilbake i tid. Træna er flott, særlig i det været som vi har: Sol og blå himmel. Trænastaven er stilig. I dag blåser det, til en forandring sørvest. Vi har vel nesten hatt 95% nordavind til nå. Nordavinden gjør at det er sol, men kaldt. Vinden er sur, men det er flott på land i le. Det er blitt mye motorkjøring, men akkurat nå seiler vi. Vi skal innom Selvær og Myken før vi legger kursen mot fastlandet igjen. Vi har det utrolig flott. Neste etappe starter til mandag fra Bodø. Mvh turisten Rune.

...glemte å nevne at nå har vi fire som skal til Russland fått visum. Nå gjenstår bare seilingstillatelsen for seiling gjennom kanalene. Har fått muntlige positive signaler på at dette er godkjent, men jeg tør ikke juble før jeg har det skriftlig. Det er nå en måned igjen før vi skal entre russisk farvann, så jeg er optimist og tror tillatelsen snart kommer. Rune.

06.06: I dag har vi kjørt 62 nm. Mye lengre enn planlagt. Nydelig vær også i dag. Et lite slør av skyer i dag morges som forsvant på formiddagen. I kveld er det kommet noen mørkeblå skyer som muligens kan gi regn i morgen. Vi stoppet for å fiske noe middag rett før vi ankom SørGjæslingene der vi er nå. Etter tre minutter hadde vi 5 småsei og en stor en. Disse ble filetert og stekt i panne og smakte meget godt. I kveld har vi laget kake: Brownies! Den ble skikkelig vellykket. Dermed til dere som kommer ombord etter hvert: Ta med kakeoppskrifter, vi har fått komfyr ombord (egentlig to gryter som passer i hverandre). Vi er blitt skikkelig brune nå. Håper nesten det blir overskyet i morgen. Planen er å innom Rørvik før vi kjører litt videre. Hilsen reisende Rune.

01.06: I dag er det jo første sommerdag. Det stemmer iallefall her. Blå himmel og sol som varmer i le av sprayhooden. I natt lå vi på søndre Bjørnsund, rett før Hustavika. Flott sted, men veldig forblåst. Skulle gjerne vært der en stormdag. Marie navigerte oss trygt gjennom den indre leia av Hustavika. Det er slalomkjøring de lux. Einar styrte og jeg slappet av. Flott mannskap! Vi har seilt en god del i dag. Motvind og motstrøm, men flott seiling. I kveld satser vi på pizza i Kristiansund. Flott på tur! Savner ikke jobben enda;-) mvh Rune

25.05: I går kveld kom vi til Ålesund. Det var litt yr i lufta og like kaldt som det har vært siden jeg dro fra Sørlandet. Før vi ankom Ålesund hadde vi vært rundt Runde. Det er ca 100.000 lundefugler der. Vi så en god del av dem i nydelig solskinn. En opplevelse for livet. I dag går turen mot Geiranger. Det er noen små hvite skyer på himmelen, ellers blå himmel. Jeg måtte til og med ta av meg stilongsen. Det er vindstille også. Nydelig med høye hvite fjell mot horisonten. Turen rundt Stad gikk fint. Vi hadde medvind og ca 1-2 meter bølger. Neste etappe begynner til mandag. Mvh reisende Rune

21.05: I går kom jeg til Bergen. Det haglet da jeg skulle fortøye båten innerst i Vågen. Jeg fikk besøk av Hans Olav, en kamerat fra Vågsbygd og Magnar fra Gards Bergenskontor. Koselig med besøk når man er hjemmenfra. Vi skulle ha vært til Ulrikken, men kom 10 min. for sent til å rekke siste bane. Det ble middag i båten i stedet. Jeg fikk en dusj hos Hans Olav før jeg la meg i båten. Sov godt og våknet til mobilen kl 0730. Tok oppvasken før en liten handlerunde. Startet kl 10 i haglevær. 8 grader. Sommeren er ikke kommet enda til Vestlandet. Det blåser noe veldig i dag. Heldigvis er det innaskjærs. I kveld eller i morgen tidlig får jeg nytt mannskap. I kveld er planen å overnatte på Straume. Det ligger litt syd for Mongstad. Der skal jeg treffe Kjellfrid som er på besøk hos sine foreldre. Nå har jeg fått musesyken i tommelen etter skriving av denne mailen på mobilen... Mvh reisende Rune.

19.05: I går kveld kom jeg til Haugesund. Det var et par dager før jeg hadde tenkt, men i går hadde jeg flott vind fra vest. Dermed hoppet jeg over Tananger. Jeg fikk meg en gratis dusj på Maritime hotell. Det var nydelig. I dag morges våknet jeg til masse bråk. De holder på å reparere en av broene i sentrum og sementbilene måtte jo parkere 2 meter fra båten. Det blåste godt over Sletta i dag. Har ikke vært ute med Gurine i så mye sjø før, men som det stødige dame hun er taklet hun det veldig bra. Nå seiler jeg inn Bømlafjorden som er syd for Stord. Skiftende vær, men stort sett sol. NW vind. Ca 10 ms (var oppe i 25 ms over Sletta). Tenker på dere som sitter på jobb og sliter;-)

18.05: Er nå på utsiden av Jærens rev. Kanskje jeg kommer til Skudeneshavn i dag. Jeg har nå flott vestlig vind. Gjør nesten 5 knop på bare framseil. Mvh Rune. PS Rune kom til Haugesund.

18.05: Hei alle sammen. Nå har jeg rundet turens sydligste punkt. Dette ble gjort 16 mai kl 1500. I natt har jeg lagt i Sirevåg. Der var det slutt på 17 mai opplegget da jeg kom så jeg fikk ikke med meg sleggekonkurransen:-( Er nå på vei over Jæren. Det er sjø midt imot så jeg har lagt meg langt ut der det er dypere og dermed mindre sjø. Målet i dag er Tananger. Sola skinner og jeg begynner allerede å få en fin brunfarge. Det er godt og lunt bak sprayhooden. Autopiloten tar seg av styringen - heldigvis. Jeg seiler alene nå til Haugesund eller Bergen. Det er flott på tur! Mvh Rune.

15.05: Endelig underveis! Vi startet fra Arendal kl 1830 med omtrent 30 fremmøtte på brygga. Gurine ble endelig skikkelig døpt før vi startet. I natt overnattet vi i hjertehavna i Grimstad. Vi er litt forbi Homborsund. Flatt hav og blå himmel. Vi har det flott! Mvh Rune.